HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
21 mei 2019 - 3 minuten

10 must-have skills die je als ondernemer in je toolbox moet hebben

Ondernemen is terug in! Daarom is het belangrijk om als beginnend ondernemer de juiste skills en attitudes in bezit te hebben. Als ondernemer is veelzijdig zijn een must, toch haalde ik deze 10 zaken er tussenuit die jou de goede weg ophelpen!


1)    Leervermogen

De wereld verandert zodanig snel dat het soms moeilijk is om bij te blijven. Als ondernemer moet je van allerlei verschillende zaken voldoende kennis hebben om te kunnen meepraten en dat in goede banen te leiden. Het gaat hier niet perse om harde kennis. Een tikkeltje leergierigheid kan je vaak de nodige inzichten geven in deze wirwar van onderwerpen.

2)    Kritisch denken

Als ondernemer moet je zeker en vast kritisch durven denken. Dat wil zeggen dat je voor het nemen van beslissingen dingen in vraag stelt vanuit verschillende standpunten. Koppel de acties van je onderneming altijd aan je doelen. Helpt ‘x’ mijn doelen direct of indirect vooruit? Dat geeft meestal een goed antwoord op je beslissing.

3)    Beslissingen nemen

Inderdaad! Onderschat niet hoe moeilijk het soms kan zijn om beslissingen te nemen. Het belangrijkste aan ondernemen blijft het ‘doen’. Daarvoor moet je soms beslissingen nemen en je beslissing aanhouden. Verkeerde beslissing genomen? Probeer dan nog een keer.

4)    Strategisch denken

Een groot deel van ondernemen is uitstippelen hoe je eraan wilt beginnen en hoe je het naar buiten zal brengen. Een taak die probleem-oplossend denken, creativiteit en helder inzicht verbindt om tot een uiteindelijk plan van aanpak te komen.

5)    Doorzettingsvermogen

Ondanks de vele glitter en glamour kan het soms een eenzame weg zijn als ondernemer. Je hebt namelijk niet altijd iemand om je gedachten mee te delen, je werkt aan verschillende onderwerpen met verschillende deadlines en het voelt allemaal heel zwaar. Een echte ondernemer vergeet niet waarom deze onderneemt, ook tijdens de zware momenten.

6)    Discipline

Ondernemen is geen 9 to 5 job. Het voordeel van je eigen baas zijn is dat je zelf je takenpakket samenstelt, je dag indeelt, etc. Wanneer je dus niemand hebt die je controleert of achter je aan zit vergt het discipline om jezelf doelen op te leggen en je daar dan ook aan te houden.

7)    Leiderschap

Een leider kan mensen samenbrengen met een duidelijke visie en zo iedereen meetrekken met volledige motivatie, vertrouwen en opwinding. Je hoeft natuurlijk geen tweede Martin Luther King te worden, een heldere visie en transparante communicatie brengen je vaak al een hele weg.

8)    Management

Is dat niet hetzelfde als leiderschap? Nope. Management is het beheren van je onderneming aan de hand van systemen en processen. Leiderschap is meer mensgericht, terwijl management eerder data gericht is. Een succesvolle ondernemer kan beide. Een goede leider met slechte organisatie zal helaas niet ver komen.

9)    Veerkracht

Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Af en toe zullen er tegenslagen zijn, de één groter dan de ander, en daar moet je als ondernemer mee leren omgaan. Je hoeft falen niet als een drama te zien, gebruik deze opportuniteit om te kijken waar je in de mist bent gegaan en hoe je dat kan voorkomen de volgende keer. Af en toe eens goed ‘op je bek gaan’ is exact wat nodig is om een topondernemer te worden!

10)  Optimisme

Ondernemen is een reis. Als jonge ondernemer met veel ambitie heb ik maar al te vaak beseft dat er geen eindbestemming aan is. Het gaat hem niet over hoeveel doelen je bereikt of juist hoeveel doelen je niet hebt bereikt. Het belangrijkste is dat je er voor gaat, erin gelooft en doet wat je doet met passie.


Welke skills zou jij nog aan het lijstje toevoegen?


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...