HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
12 maart 2019 - 3 minuten

Branding & change management - Hoe branding zorgt voor verandering


De dag van vandaag moet je als ondernemer, manager, medewerker constant blijven leren en innoveren. Al deze kleine aanpassingen vragen voor verandering in de manier waarop we werken, leren, communiceren en die is niet altijd even makkelijk over te brengen.

Change management

Een benadering van management waarbij je verandering ondersteunt door het samenbrengen van de juiste mensen en middelen. Een goede verandering slaagt niet zonder het implementeren van een weloverwogen strategie en het communiceren van een duidelijke visie.

Wil je graag meer leren over change management? Boeken van Kotter en Mintzberg zijn een goed begin om de fundamenten van verandering te begrijpen.

Branding

Management van de perceptie en positionering van een merk. Bij Phelix gaan we een stap verder en spiegelen we de interne acties aan de waarneming van de klant. Hierbij doen we aan volledige transparantie waarin eerlijkheid een belangrijke rol speelt.

Zie het zo: het traditionele branding is jouw merk zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de klant ongeacht de effectieve waarde ervan. De methode die wij gebruiken streeft echter naar operationele excellentie die het merk aantrekkelijk maakt door de waarde gelijk te stellen aan de verwachtingen van de klant.

Operationele excellentie

Operationele excellentie is wanneer je alle zaken op orde hebt volgens systemen, metrics en daardoor de perfecte kwaliteit en productiviteit kan garanderen. Met andere woorden, de acties die je uitvoert moeten rechtstreeks relateren aan de waarde-beleving van de klant. Hierbij hou je rekening met de zintuigen, context en voorkeuren van de klant.

Het bereiken van operationele excellentie vergt 3 zaken:

1.      In staatstelling

Het zorgen voor de nodige mensen, systemen, structuren, infrastructuren, software om het proces tot stand te brengen.

2.      Management

Het overzien, beheren, evalueren en bijsturen van de processen. Ook hiervoor zijn managementprocessen, posities,… nodig.

3.      Klantenervaring

De ervaring die je klant heeft met jouw output. Lost het zijn probleem op? Is het kwalitatief? Hoe was de dienstverlening?


Branding & change

Is het een ‘match made in heaven’? Eerst en vooral hebben de twee al heel wat gemeenschappelijk. Ze promoten namelijk allebei een visie die gebaseerd is op een strategie om een bepaald doel in de toekomst te behalen.

Intern brengt een merk een culturele verandering teweeg en geeft het richting en doel aan de werknemers. Extern helpt een merk kopers hun attitudes, geloven en gedrag veranderen.

Het geheim in een goede verandering is communicatie. Eén van de grootste fouten die je kan maken is onder-communiceren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je elke dag een folder onder je werknemers of klanten hun neus moet schuiven…

Quirke’s communicatietrap kan vandaag de dag makkelijk toegepast worden met verschillende stakeholders (werknemers, klanten, investeerders, partners,…) en kent 5 niveaus.

1)   Awareness

Zorg dat je stakeholders op de hoogte zijn. Hier kan je werken met interne memo’s, mails, brieven, facebook-posts, nieuwsletters, … Hier beantwoord je de vraag ‘wat’

2)   Begrip

Hier ga je meer aan storytelling doen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een video, presentatie, content artikel, … Je legt hier vooral uit waarom de verandering gebeurt.

3)   Geloof

Toon aan dat er goed is nagedacht over de verandering. Door duidelijk de aanpak bloot te leggen aan de hand van trainingen, workshops, seminars, …

4)   Betrokkenheid

Betrek je stakeholders in je beslissingen. Intern kan je bijvoorbeeld teammeetings of feedbacksessies doen terwijl je extern klanten kan betrekken met polls of wedstrijden.

5)   Toewijding

Hier staan de stakeholders volledig aan jouw kant en helpen ze met het doorvoeren van de verandering en bijsturen waar nodig. De verandering is nu de manier van werken geworden.

 

Branding en change management zijn dus twee elementen die hand in hand gaan. Wanneer goed gebruikt versterken de twee elkaar. Centraal in het behalen van je streefdoelen is transparante communicatie en betrokkenheid. Wij wensen je alvast veel succes!

 


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...