HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
31 oktober 2019 - 5 minuten

De disruptie van de professionele dienstensector

Digitale disruptie heeft de laatste jaren voor heel wat veranderingen in de markt gezorgd. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat bedrijven efficiënter, effectiever en zelfs goedkoper kunnen werken. Ook voor klanten is het landschap veel veranderd. Meer dan ooit heeft de klant een overvloed aan informatie die hij kan gebruiken om verschillende alternatieven te overwegen en een onderbouwde beslissing te nemen.

Al deze veranderingen vergden natuurlijk een nieuwe aanpak waardoor methoden zoals de lean startup, design thinking, business model canvas, growth hacking en anderen steeds aan populariteit winnen. Wat al deze methoden gemeenschappelijk hebben is dat ze aan klantgericht design doen, starten met een minimum viable solution en in constante feedbackloops werken tot bepaalde ‘fits’ zoals de product market fit en problem solution fit behaald worden. Enkele principes die zichzelf bij meerdere startups vooral in de software sector bewezen hebben.

De klant is koning

Eindelijk is de tijd van de opdringerige en onbetrouwbare verkopers voorbij en kunnen we focussen op meer waarde leveren aan de klant. Deze heeft nu namelijk een veel groter aanbod om uit te kiezen, zeker wanneer het op diensten zoals kennis aankomt. Informatie is veel makkelijker beschikbaar waardoor veel autodidacten ontstaan die een meerwaarde kunnen bieden aan de markt. Vervolgens doen zij en andere experts hun eigen bijdrage aan de markt en zo ontstaan er steeds meer alternatieve oplossingen waaruit de klant kan kiezen.

Een onderzoek van Consultancy.org toont aan dat de verwachtingen van klanten stijgen. Zo verwacht de klant een betere kwaliteit, snellere dienstverlening, lagere kosten, meer transparantie en aansprakelijkheid.

De kennisindustrie kent bij velen een slechte connotatie. Zo heb je de beroemde quote: “consultants will borrow your watch and tell you what time it is. Then walk off with the watch.” Het is namelijk moeilijk te begrijpen waar je investering naartoe gaat als je op het einde van de rit enkel een dossier voor je neus krijgt geschoven die aantoont waar het allemaal misgaat.

Veel kleine, beginnende consultants in verschillende sectoren halen klanten weg van de grote haaien door te zorgen voor een betere klanten-ervaring. Deze organisaties winnen klanten met waardevolle content en een eerlijke, transparante aanpak.

Een nieuwe manier van werken

Ook in de organisaties is weinig nog hetzelfde. Het is zelfs een kwestie om mee te blijven met constante veranderingen en de nieuwste ontwikkelingen om relevant te blijven voor jouw klanten. Deze ontwikkelingen zorgen voor fundamentele shifts in de bedrijfsstructuur. Zo merken we uit onderzoek dat steeds meer professionele dienstverleningen met externe partijen zoals freelancers of partners werken. Zo zegt 50% dat deze externe partijen heel belangrijk zijn voor hun operaties en zelfs 31% die deze partijen als kritiek onderdeel van hun organisatie ziet.

De freelance-sector wordt namelijk veel populairder en is bovendien een goede manier om een ervaringsdeskundige aan te nemen op een ‘lean’ manier. Het is dan ook niet ongewoon dat B2B dienstverleners heel tijdelijke vermeerderingen van werk hebben, waardoor een freelancer deze nood snel en vaak effectief kan invullen.

Software en online tools maken het ook makkelijker om samen te werken met je team en jouw klanten. Vaak dragen deze tools zelfs inherente features om de productiviteit en effectiviteit van je werk te verhogen. Dit inspireerde ook mogelijkheden om van thuis uit te werken of de werking van een team heruit te vinden. Zo winnen zaken zoals zelfsturende en cross-functionele teams ook steeds meer terrein.

Het werd snel duidelijk dat klanten niet langer tevreden zijn met een rapport met enkele onverstaanbare data die voor non-experts even goed in het Latijn kan zijn. 46% van de dienstverleners zegt dan ook dat samenwerken met de klant een belangrijke troef is in hun diensten. “Digitale tools staan toe om samenwerkingen met klanten nauwer op te volgen en transparanter te doen verlopen. We vragen dan ook zoveel mogelijk naar input van de klant, het is namelijk zijn bedrijf.” Consulting moet van een diagnose cultuur transformeren naar een meer actie-georiënteerde aanpak. Eentje die op basis van echte feedback en data inzichten kan worden bijgestuurd.

Een nieuwe waarde

Ten slotte wordt het voor consumenten steeds belangrijker om een echte ‘expert’ te spreken. Dat is het resultaat van te veel mensen zichzelf uitroepen als expert zonder een onderbouwde theoretische kennis en praktijkervaring. Een klant zal dus niet langer genoegen nemen met een consultant die beweert al de juiste antwoorden te kennen. Liever iemand die eerlijk is over wat hij wel en niet kent.

Dat is dan ook een reden dat steeds meer dienstverleners zich gaan specialiseren in een bepaalde markt. Na een explosie van full-service kantoren en consultants is het nu populairder om voor een specifieke markt, specifieke oplossingen te bieden. Dat maakt het namelijk ook voor de dienstverlener zelf veel makkelijker. Eens je durft vast te bijten in een doelgroep is het makkelijker om veelvoorkomende en gemeenschappelijke problemen vast te leggen en die vervolgens op te lossen. Zo kan je een gestandaardiseerde oplossing bieden wat veel tijdsefficiënter is dan voor elke klant een volledig nieuwe aanpak te ontwikkelen.

Steeds meer dienstverleners bieden specifieke oplossingen aan. Zo weet de klant op voorhand hoe het proces er uit zal zien, wat het zal kosten en wat de gewenste uitkomsten zijn. Vaak worden deze ‘geproductiseerde’ diensten kracht bijgezet met proof of concept en testimonials. Ook service ecosystemen waar bedrijven een waaier aan verschillende diensten voorzien is in de opmars. Denk aan partners die samenwerken om zoveel mogelijk waarde aan de klant te bieden.

In de kennismarkt is de slogan ‘knowledge is power’ stilletjes aan het shiften naar ‘data is power’. Organisaties die big data verzamelen hebben namelijk een enorm voordeel in het voorspellen van nieuwe trends en het herkennen van patronen. Het zal dus zeker en vast een uitdaging worden om tools en methodes te implementeren voor het verzamelen en analyseren van data.


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...