HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
05 november 2019 - 6 minuten

Het verschil tussen startups en kmo's

De term startup heeft ondernemen terug in gemaakt! Toch zijn er veel misverstanden rond de term en wat het juist betekent om een startup te zijn. De verwarring is natuurlijk begrijpelijk aangezien er doorheen de jaren verschillende definities en interpretaties zijn gegeven van het woord. Origineel staat een startup voor een bedrijf met een enorm groeipotentieel. In het merendeel van de gevallen zijn dat software bedrijven aangezien deze makkelijk kunnen groeien door meer gebruikers toe te voegen zonder dat daar uitzonderlijk veel nieuw personeel voor nodig is. Dit principe noemt men non-lineaire groei.

Anderen zeggen dan weer dat startups bedrijven zijn die een probleem gaan oplossen met een innovatieve oplossing. Ook het gebruik van technologie lijkt voor velen een indicator te zijn. Natuurlijk wil dat niet automatisch zeggen dat geen enkele doorbraken in de startupwereld van toepassing zijn op jouw onderneming. Integendeel! De lean startup methode van Eric Ries worden startups gedefinieerd als bedrijven die op zoek zijn naar een gevalideerd business model. Beginnend met een minimum werkende oplossing testen ze verschillende invalshoeken tot een probleem-oplossing fit is behaald met de doelgroep wiens probleem ze willen oplossen.

De lean startup is een vooraanstaande methode die voor vele bedrijven wereldwijd hun waarde heeft bewezen. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere verschillen waaruit zowel startups als kmo’s iets van elkaar kunnen leren.

Wat zijn de grote verschillen tussen een startup en een KMO?

Groeipotentieel

Het grootste verschil is dus vooral dat technologiebedrijven potentieel hebben om non-lineair te groeien. De opportuniteit van deze groei wordt uitgedrukt in schaalbaarheid. Dienstverlenende bedrijven zoals consultants hebben hier vaak problemen mee aangezien meer werk vaak direct vertaald in meer werkuren en dus ook meer personeel. Dat wil niet zeggen dat schaalbaarheid onmogelijk is. Je kan je bedrijf meer schaalbaar maken door je productiviteit en efficiëntie te verhogen.

Fundraising & investering

Aangezien deze bedrijven zo schaalbaar zijn is het vaak aantrekkelijker voor investeerders om deel te nemen in financieringsrondes van startups. Het is dan ook niet ongewoon om als tech startup enkele maanden te gaan pitchen op dit soort events in de hoop een initiële investering te vinden. In de praktijk is dit echter niet altijd even mooi als het lijkt. Ten eerste neemt het vinden van investeerders heel wat tijd in beslag. Dat zorgt er vaak voor dat bedrijven het belangrijkste, namelijk inkomsten genereren, vergeten of uitstellen.

Data

Een steeds belangrijker item voor elke onderneming is data. Startups lagen aan de grond van deze revolutie doordat zij werken in feedback loops. Door constant bij te houden hoe de interacties met uw klanten verlopen kan je hier snel en makkelijk verbetering in brengen. Het is dan ook veel logischer om te beginnen met een minimum oplossing en eens die gevalideerd is, daarop verder te bouwen.

Cultuur & innovatie

Startups zijn heel klantgericht en dat wordt vaak doorgetrokken in de cultuur van het bedrijf. Een startup is nooit klaar met innoveren doordat ze altijd proberen de noden van de klant beter te beantwoorden. Als startup moet je vaak opbotsen tegen grotere bedrijven en wanneer het David VS Goliath is kan je maar beter innovatief uit de hoek komen!

Teamstructuur

Startup teams zijn vaak multicultureel en cross-functioneel waardoor heel veel verschillende invalshoeken samen met innovatieve oplossingen komen. Ook de betrokkenheid in startups ligt vaak hoger omwille van een transparante omgeving en een groter gevoel van verantwoordelijkheid. Steeds meer KMO’s leren van deze cultuur en passen die ook toe in hun eigen bedrijf. Let wel dat deze toepassing moeilijk wordt naarmate je team groeit!

Technologie

Niet omdat je zelf geen technologische oplossing aanbiedt dat je daar geen gebruik van kan maken! Steeds meer tools worden dagelijks op de markt gebracht met oplossingen om je bedrijf efficiënter en effectiever te runnen. Vaak is het een grote stap om een traditionele bedrijfsvoering om te schalen naar één die technologie als hefboom gebruikt. Het is dan ook een beter idee om stapsgewijs te werken aan een transformatie zodat die door volledig het team begrepen en ondersteund wordt.

Het beste van twee werelden!

Maak je geen zorgen! Niet omdat je niet voldoet aan de specifieke vereisten van het woord ‘startup’ dat je de vruchten niet kan plukken van de nieuwe methoden die zij heeft blootgelegd. Daarom verzamelde ik enkele van de meest effectieve methoden die je kan integreren in jouw onderneming!

Werk in feedback loops

Feedback van je doelgroep is de krachtigste tool voor startups. Dit zorgt ervoor dat je telkens een beter product kan leveren of een betere dienst verlenen op basis van feedback. Het zorgt voor een algemene focus op het welzijn van de klant.

www.phelixbranding.com

Begin met een minimum viable product (MVP)

Een fout die veel startups maken is te lang wachten met het lanceren van een nieuw product. Ze willen namelijk eerst alles tot in de puntjes hebben afgewerkt voordat ze kunnen verkopen. Dit is echter een grote fout aangezien je op die manier geen feedback kan ontvangen op je product. Daarbij zorgt het vaak voor verwarring doordat het product of de dienst zodanig veel features heeft dat het de motivatie van de klant voorbijstreeft.

Valideer je assumpties

Veel beginnende ondernemers vertrekken vanuit een bevooroordeeld standpunt. Hierdoor worden soms assumpties gemaakt over hun oplossing of doelgroep die later blijken niet waar te zijn. Vertrouw dus niet uitsluitend op je persoonlijk gevoel maar ga deze ook echt valideren bij je doelgroep!

Omarm mislukkingen

Startups omarmen mislukkingen omdat dit de momenten zijn waaruit je het meeste kan leren. Het is natuurlijk niet de bedoeling om zoveel mogelijk te falen. Het is echter meer dan oké om een misstap te begaan als beginnende ondernemer wanneer je daaruit kan leren. Welke fouten hebben jou het meest bijgeleerd?

Constante innovatie

Zoals ik reeds zei, je dienst is niet af zodra het lanceert. In principe begin je nu pas aan het bouwen en optimaliseren ervan. Door actief bezig te zijn met je oplossing zal je ongetwijfeld hiaten in het systeem vinden of ongemakken voor de klant of werknemers. Door na elke feedbackloop te kijken waar het misloopt kan je met je team focussen op de meest prioritaire kwestie.

Agile werken

Agile werken stamt af uit de software-sector en representeert een manier van werken waarin je in loops constant dingen bouwt, test en evalueert. Je begint altijd met een zo minimaal mogelijke oplossing en bouwt in elke loop verder op basis van de feedback die je ontvangen hebt. Deze loops heten ‘sprints’. Met de agile werkwijze kan je sneller nieuwe ideeën valideren en kost-effectiever te werk gaan. Wil je meer weten over agile werken? Blijf dan zeker ons blog volgen voor nieuwe updates en ontwikkelingen!

Ken je klant zoals geen ander

Iets om weg te nemen voor elk type bedrijf is een laserfocus op je doelgroep. Hoe meer inzicht je hebt in je klant, hoe beter je voor een oplossing kan zorgen en zelfs hoe makkelijker je deze zal kunnen overbrengen. Probeer te begrijpen welke taken jouw klant doet, wat zijn pijnpunten zijn en welke opbrengsten deze graag wil. Je kan dit doen door persona op te stellen op basis van interviews, onderzoek en meer. Wil je echt meer inzicht in de motivaties en grondredenen van je klant? Dan kan je methoden zoals 5xwhy toepassen. Waarin je vijf keer (of meer) doorvraagt met “waarom”.Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...