HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
24 oktober 2019 - 4 minuten

Hoe bouw je schaalbare groei met een acquisitie machine?

Velen zijn er zich niet van bewust maar elk bedrijf met klanten heeft een basis acquisitieproces. Denk maar eens na over hoe jij op dit moment klanten krijgt. De kans is groot dat je aan inbound marketing doet om klanten aan te trekken. Trek je klanten aan via jouw website? Jouw blog? Jouw social media? Events? Misschien ga je wel zelf actief op zoek naar klanten en reik je naar hen uit via e-mail of op andere manieren. In dit geval doe je aan outbound marketing.

Wat je hier uiteindelijk mee wil bereiken is awareness opbouwen voor jouw product of dienst zodat je kan verkopen of feedback verzamelen. Je wil dus mensen die in contact komen met jouw bedrijf ombuigen tot geïnteresseerden in jouw product. Dit heet men in de marketing wereld lead generatie. Dat wil zeggen dat je erin slaagt om gewone mensen zoals website bezoekers om te zetten tot lead doordat deze een contactformulier invullen of op een andere manier zoals via een lead magnet contactgegevens verstrekt.

Vaak ligt er een disproportionele focus op het genereren van awareness maar het proces stopt natuurlijk niet wanneer je een hele hoop website bezoekers hebt! Acquisitie is het proces van klanten aanwerven door awareness, interesse en vertrouwen op te wekken zodat je een onbewuste probleemhebber kan omzetten naar een klant of gebruiker van jouw dienst of oplossing. Zelfs wanneer je een zogenaamde ‘lead’ hebt gevonden moet je acquisitie proces in feite nog beginnen. Schaalbaar wil zeggen dat je proces voorspelbaar en herhaalbaar is. Op basis van data kan je dus voorspellen welke input je moet geven om een bepaalde output te genereren. Zo weet je bijvoorbeeld dat een investering van €1 in het groeiproces uiteindelijk €7 opbrengt.

Conversie

Het omzetten van mensen die jou en jouw bedrijf niet kennen naar klanten noemen we converteren. Doorheen het acquisitie proces gebeuren er telkens micro-conversies. Dit zijn kleine acties die de klant onderneemt die zorgen voor een fundamentele shift in het beslissingsproces. Zo gebeurd er bijvoorbeeld een conversie wanneer iemand met interesse in jouw dienst begint te overwegen om deze ook effectief aan te schaffen.

Het is belangrijk om deze momenten te definiëren zodat je hier beter op kan inspelen. Op welke momenten maken jouw klanten deze conversies? Welke touchpoints zijn daaraan gelinkt? Zodra je kan vastpinnen in welke beslissingsfase jouw klant zich bevindt kan je zorgen voor relevantere touchpoints. Zo kan een promotie in de evaluatie fase het proces heel wat doen versnellen terwijl het in andere fases misschien als goedkoop of te opdringerig wordt gezien.

www.phelixbranding.com

Naast effectiviteit moet je natuurlijk ook denken aan efficiëntie. Hoe geschikt is de methode die je gebruikt om op te schalen? Stel jezelf eens de vraag hoeveel middelen je nodig hebt om de input te vertienvoudigen en of dit verzekert dat de output ook vertienvoudigt wordt. Een simpele methode die de meeste bedrijven gebruiken om hun tijd efficiënter te besteden is het kwalificeren van leads. Zo verspil je zeker geen tijd met iemand doorheen je sales proces te begeleiden die eigenlijk helemaal niets aan jouw dienst heeft.

Ook kwalificatie kent verschillende niveaus. Zo kan een lead als information qualified, marketing qualified of sales qualified worden aangeduid. Op die manier duid je belangrijke momenten in het proces aan zoals de overdracht van het marketing naar het salesteam.

Hoe meet en evalueer ik acquisitie?

Het acquisitie proces kent enkele key metrics. De twee belangrijkste zijn de CPA (Cost Per Acquisition) en de LTV (Life Time Value). Deze tonen aan welk bedrag je moet investeren om een klant te verwerven en welke waarde die klant daarna opbrengt. Zodra je LTV hoger is dan de CPA maak je winst en zal je dus groeien.

Het is ook altijd slim om je conversietraject vast te leggen. Zo kan je analyseren welk percentage bezoekers uiteindelijk klant wordt of in welke fasen van het proces je potentiële klanten verliest.

Natuurlijk kan je niet zomaar een groeiproces opstellen. Het is een kwestie van verschillende touchpoints te testen in de verschillende fasen waar de klant doorgaat. Door data en rechtstreekse feedback te verzamelen op verschillende elementen krijg je inzicht in de effectiviteit van je totale proces. Zo kan je op lange termijn een werken model vinden dat je kan hergebruiken om een doorlopende en voorspelbare stroom aan klanten te genereren.

 


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...