HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
10 augustus 2018 - 5 minuten

Marketingstrategie 1.0

De term ‘strategie’ wordt tegenwoordig meer gebruikt dan ooit, en als spitsvondige ondernemers, studenten of marketing-enthousiastelingen beseffen we dus ook hoe belangrijk het is om een goede strategie te hebben.

Maar wat is een strategie nu juist? ‘Een strategie is een lange termijn planning die helpt bij het definiëren en behalen van doelen door het opstellen en uitvoeren van een operationele planning.’

1) Ken je doelgroep

En dit kan ik niet voldoende zeggen. Het is belangrijk dat je weet welk soort klanten of personen je aantrekt. Hou een profiel bij van je klant en bundel soortgelijke kwaliteiten samen in een persona.

Een marketing-persona geeft inzicht in de behoefte en interesse van de klant. Door informatie te verzamelen die inzicht biedt in de koopgewoonten van je klant, kan je het best mogelijke voorstel maken.

Om je doelgroep zo goed mogelijk te kunnen helpen, kun je deze vragen stellen (of afleiden):

Wat wil de klant écht weten over het product/ de dienst?

Ga niet meer vertellen over je product of dienst dan de klant wil weten. Vaak jaagt te veel praten de doelgroep toch weg.

Welk probleem heeft de klant?

Waarmee kan jij de klant effectief helpen? Heeft de klant een probleem dat jij kan verlichten en wegnemen? Zo ja, hoe dringend is dat probleem, en is er iets wat je kan doen om het tijdelijk te verzachten?

Wat wil de klant bereiken met deze aankoop?/ Waarom koopt de klant?

Met welk doel koopt de klant? Is het een onderdeel van een doel of mijlpaal? Naar welke meerwaarde zoekt de koper? Ga terug hierop verder en niet op voordelen die in hun geval niet interessant zijn.

Hoe loopt het beslissingsproces bij de klant?

Vooral bij B2B-bedrijven is dit belangrijk om te weten. Als je weet hoe het proces in mekaar zit, kan je hier als verkoper rekening mee houden.
Zo kan je nieuwe personen in het project op de hoogte brengen via een rapport en met de eerste contactpersonen een goede relatie opbouwen.

2) Streef voor doelen, haal je mijlpalen

Een strategie draait om lange termijn en stelt je dus in staat na te denken waar je over x aantal jaar wil staan. Bedrijven maken meestal een strategie van 1-2 jaar en passen zowel onderweg als na afloop de strategie en uitvoering aan op de omgeving.

Stel dat je een doel stelt om elke 100 nieuwe klanten binnen te halen, dan kan je dit omzetten naar wekelijkse of maandelijkse targets.
Nu je een target hebt, kan je bepalen welke kleinere acties je zal uitvoeren om je doel te halen.

3) De boodschap

Alvorens je beslist waar en hoe communicatie te voeren is het belangrijk te weten WAT je gaat vertellen. Zo kan je opnieuw per koperprofiel antwoorden op de vragen en voorzien in de informatie die voor je klant het meest interessant is.

Eens vast staat wat je gaat vertellen, denk eens na in welk verhaal je dit wil doen passen.
Hier kan je denken aan wederkerende thema’s, associaties met je product of waarden die gelijklopen met de gebruikers van je product.

Dit kan je inkleden met humor, emoties, waardevolle momenten en meer.
Door een consistente boodschap te vertellen doorheen een lange tijd en platformen te voorzien waarop gelijk denkenden kunnen communiceren, creëer je een community en lange termijn engagement met je klant.

4) Het plan

Hierin bepaal je de marketingacties die je zal voeren in de periode van de strategie. Ook vormt dit de basis voor de operationele planning van je marketingteam.
Nu je weet wie je doelgroep is, weet je dus ook hoe je efficiënt (op de juiste kanalen) en effectief (de juiste boodschap) met hun kunt communiceren.

Afhankelijk van je budget kan je dus enkele verschillende marketingacties opzetten.
In Phelix bekijken we marketing in 2 vormen. Er is actieve marketing, waarbij we zelf zorgen voor de generatie van leads, prospects en klanten.

Daarnaast is er passief marketing, een actie die in gang gezet wordt en voor een tijdelijke of onbeperkte tijd blijft doorlopen als leadgeneratie-bron.

Voorbeeld:

Actief

 • Events
 • Telemarketin
 • E-mail marketing
 • Post marketing
 • Netwerken
 • Klantenbezoeken, presentaties
 • Koude prospectie
 • Social media
 • Platformen van derden

Passief

 • Advertenties (SEA, LinkedIn)
 • SEO
 • Partnerships
 • Referenties
 • Loyalty programma
 • Landingspagina’s
 • Content, video’s, posts, onderzoeken
 • Website
 • PR (influencer marketing, sponsorring, spreken op events, content,...)
 • Branding

Actieve marketing is wanneer je zelf op zoek gaat naar potentiële klanten. Het proces is directer, persoonlijker en vragen kunnen sneller beantwoord worden. Relaties bouwen staat hier centraal.
Actieve marketing is dus ook wanneer je relaties opbouwt die sales of marketing-opportuniteiten aanbieden. (PR)

Passieve marketing is vaak duurder en het salesproces duurt over het algemeen langer. Het doel is om een aantrekkelijk beeld te creëren naar potentiële klanten door jezelf makkelijk vindbaar te maken en actief te zijn binnen verschillende (online en offline) gemeenschappen.

Elke bijdrage die je maakt aan passieve marketing, zorgt voor het groeien van je merk. Het is belangrijk om consistent te zijn over verschillende kanalen en samenhangende touchpoints te creëren.

De truc is om de twee in mekaar te doen overlopen. Zo kan je via referenties of partnerships heel wat leads of zelfs klanten verwerven.

5) De evaluatie en growth hacking

Het is belangrijk om je strategie aan te passen aan zijn veranderende omgeving. Om je marketingbudget zo efficiënt mogelijk te beheren gebruik ik ‘growth hacking’.

Hierbij meet ik de resultaten van mijn marketinginvesteringen in tijd, kost per acquisitie en aantal acquisities per kanaal.
Ook kijk ik of er potentiële redenen zijn van hoogte of dieptepunten in verkoop. Zo kan ik hier in de toekomst gebruik van maken, of op anticiperen.

Bedankt voor het lezen! Natuurlijk is dit slechts een begin van een sterke marketingstrategie. Heb je interesse in het uitbreiden van je actieve of passieve marketing, of zit je vast aan het ontwikkelen van een goed plan?

Neem contact met ons op, en de eerste stap naar een sterker merk!

Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...