HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
22 augustus 2018 - 6 minuten

Millenials@Work

Als jonge ondernemer & marketeer groei ik op in een snel veranderende wereld. Informatie ligt aan onze vingertoppen, communiceren kan nu internationaal en dit alles met 1 druk op de knop.

Maar wat leert dit ons? Er is een gehele generatie onderweg, opgegroeid in een wereld van onmiddelijke voldoening. De 'snotneuzen' die alles beter weten, en als dat niet zo is, geef hen 5 minuten Google-tijd.

Het digitale tijdperk zorgt voor verandering in ons gedrag en onze gewoontes. Bedrijven gaan al snel mee wanneer het om klanten gaat, maar wie is minstens even belangrijk als je klanten?

Werknemers! Inderdaad, de millenials zijn niet alleen nieuwe kopers maar ook nieuwe werknemers. Maar hoe ga je om met een generatie die al alles kan?
Eerst en vooral zijn er enkele dingen die je moet begrijpen over millenials.

Millenials zetten zichzelf op de eerste plaats

Als je vraagt aan een millenial wat zijn of haar doelen in het leven zijn, is de kans groot dat je 'gelukkig zijn' als antwoord krijgt.
Deze generatie is zelfbekrachtigend en vinden dat ze verdienen om gelukkig te zijn. (Wat ook zo is)

Geld maakt niet gelukkig

Millenials hebben de boodschap begrepen: geld maakt niet gelukkig, ervaringen wel. Helaas kosten sommige ervaringen af en toe wel een pak geld. 

Wat is falen?

Van kinds af aan leren we dat iedereen zijn eigen talenten heeft en dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Ook op school, wordt het makkelijker om verder te studeren of extra hulp te krijgen bij het leren, wanneer het even wat moeilijker gaat.

Wanneer men dan aan de slag gaat, wordt snel duidelijk dat we toch niet alles kunnen. Hierbij denk ik vooral aan "makkelijker gezegd dan gedaan."

Millenials zijn bang

Herinner je je nog, dat je alleen staat te wachten op een bus en een beetje genant staat te schuifelen? Nope.
We halen gewoonweg onze GSM boven telkens wanneer we het moeilijk krijgen.

Resultaat: dopamine kick en later nood of zelfs verslaving aan dit heilige mobiele toestel telkens wanneer we het moeilijk krijgen.
Overmatig GSM-gebruik leidt tot insomnia, depressie en allesbehalve productiviteit.

Tip: Leg een uur voor je gaat slapen, je GSM ergens ver weg. Doe dit een drietal weken en doe daarna hetzelfde in de ochtend. Raak je GSM het eerste uur voor je opstaat niet aan!

Millenials zijn een individu

Ironisch. Een artikel die een hele generatie beschrijft zegt nu dat deze allemaal verschillend zijn? Jep!

Deze groep vindt het heel belangrijk om een 'authentieke' persoonlijkheid te hebben met normen en waarden. Een trend die leidt tot zelfontwikkeling en het openbloeien van personen.

Werken met een doel

Om jezelf te laten gelden als individu wil je een impact hebben op de wereld. Daarom willen millenials werken met een doel dat de wereld verandert.
Problemen oplossen en mensen helpen is waar het om draait. Daarna pas komt loon, aantal uren en meer.

Adapt to survive

Een kenmerk van millenials is dat ze zeer flexibel zijn. Dit zorgt er voor dat ze zich snel kunnen aanpassen naargelang de situatie of personen die rond hun zijn.
Ook leren millenials snel, althans oppervlakkig. Na wat googlen en het lezen van enkele facebook-artikels kronen ze zichzelf tot expert.

Laag zelfbeeld

Je zou het niet zeggen van een generatie vol zelfbenoemde experts. Helaas zijn millenials vooral goed in het uitstralen van zelfvertrouwen, zonder het effectief te hebben.
Allen op zoek naar het perfecte leven, lichaam, job... dat ze zien op social media.

Dit zorgt ervoor dat deze generatie enorm veel bevestiging zoekt. Iets wat ze wederom maar al te graag zoeken op social media.

Millenials staan onder druk

De waarheid is dat er veel verwacht wordt van deze generatie. Althans, deze generatie verwacht veel van zichzelf.
Daarom hebben veel millenials een soort schuldgevoel dat ze nog niet ver genoeg staan in hun leven.

Sommigen wijten dit aan social media. Het zien van jonge en succesvolle idolen zorgt voor een soort jaloezie.
In principe wil een millenial iets doen wat een grote impact nalaat op de wereld en door de 'onmiddelijke-voldoening' omgeving willen ze het nu!


Hoe maak je je werkomgeving 'millenial-proof'?

Natuurlijk is er nog meer eigen aan een volledige generatie, alsook zal niet elk kenmerk voor iedereen uit deze generatie gelden.
Daarbij zijn millenials vooral gemotiveerd om hard te werken en te groeien zowel in team en als individu!

1. Goals

Wanneer je naar doelen werkt, en voelt dat je elke dag dichter bij komt dan heb je een reden om naar je werk te komen.
Dat is exact wat millenials willen! Zorg voor een duidelijke mission statement en jaarlijkse, maandelijkse, wekelijkse doelen die je wil behalen met je team!

2. Enjoy the ride!

Als je continu naar doelen werkt blijf je soms hangen in de 'drive' ervan. Bij afloop van projecten of tegenvallers geldt helaas het omgekeerde.

Probeer er dus voor te zorgen dat je werknemers genieten van hun alledaagse taken, naast hun projecten. Dit kan je doen door telkens op zoek te gaan naar nieuwe methoden of zaken die men gewoonweg leuk vindt.

Zorg dat de motivatie onderweg niet verloren raakt, wanneer men het gevoel krijgt geen impact na te maken.
Leg vooral uit dat impact in verschillende vormen komt en dat Rome niet in één dag gebouwd is.

3. Help

'Als er iets is, vraag gerust!' Is de doodslag voor elke millenial. Na 3 vragen te stellen, is de moed voor een vierde verdwenen en proberen ze zelf uit te stippelen hoe iets moet.
Dit zorgt voor verloren tijd en vaak foutieve uitvoering van een taak.

Stel daarom dus zelf vragen. Ga samen met je werknemer op zoek naar hun doelen, sterktes & zwaktes en kijk hoe je kan groeien.
Misschien kun je teams vormen die mekaars sterktes en zwaktes aanvullen. Wat zijn de doelen en vooral waarom zijn dat de doelen?

Geduld, vertrouwen en een positieve attitude is iets wat je als leider heel ver brengt bij deze generatie.

4. Falen is de beste manier om te leren

Het is makkelijk om wanneer iets mislukt alle hoop op te geven. Veel managers maken hier de fout door de wat ik noem 'ik zal het wel weer zelf doen'-techniek.
Zoals een oud spreekwoord ons vertelt: het is beter iemand een vis te leren vangen, dan een vis te geven.

Hetzelfde geldt op de werkvloer. Verwacht niet van iemand dat hij of zij alles kan.
Verwacht ook niet dat een snelle uitleg voor eeuwig blijft hangen. (Zeker niet wanneer een nieuwtje nog alles aan het leren is)

Wanneer iets fout gaat, zoek samen naar de lessen die je er uit kunt leren en geef opnieuw richting en vertrouwen aan de heropstart van het project.
Creëer een omgeving waarin leren centraal staat en je zal elke dag een stukje sterker, slimmer en beter worden.

5. Wees flexibel

Millenials zijn ongelofelijk gemotiveerd en wanneer ze betrokken zijn in een project waar ze volledig achterstaan, zullen ze meer dan alles geven.
Om te zorgen voor een goede werk-leven balans moet je soms flexibel zijn in de uren, plaatsen en methoden waarop millenials werken.

Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...