HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
09 april 2019 - 2 minuten

 Netwerken voor ondernemers

Het geheim van elke succesvolle ondernemer? Sommigen zijn pro, anderen moeten dan weer helemaal niets weten van ‘netwerken’. Het probleem met netwerken is dat het vaak op de verkeerde manier word gedaan. Geforceerd rond een receptietafel staan en zoveel mogelijk kaartjes uitdelen zou niet het doel mogen zijn van zo’n gebeurtenis.

In feite is een netwerkmoment de perfecte gelegenheid om feedback te verzamelen van andere ondernemers, om te luisteren en je te laten inspireren door andermans verhalen. Misschien leer je wel nog iets bij? En misschien leer je wel iemand kennen die jij iets kan bijleren!

1)    Netwerken is niet gelijk aan verkopen

Het gaat hier om het bouwen van lange termijn relaties. Een relatie gaat om geven en niet alleen met de bedoeling om iets terug te krijgen. Een netwerk dient niet om uit te melken maar wanneer je met passie en authenticiteit spreekt over wat je doet zijn er altijd mensen die bereid zijn je te helpen.

2)    Dus geen visite kaartjes?

Wees gerust, je mag nog steeds je kaartjes meenemen naar een netwerkevenement. Ga gewoon niet als een gek aan iedereen die je passeert een kaartje uitdelen zonder dat je oprechte interesse hebt getoond en in contact wilt blijven met die persoon. Het magische woord hier is luisteren. 

3)    Volg op na het evenement!

Is het niet raar dat je al die tijd steekt in nieuwe mensen ontmoeten op netwerkevenementen en ze nadien niet opvolgt? Probeer dus om zeker binnen de 24 uur contact op te nemen met de contacten die je gelegd hebt. Dat kan via een simpele e-mail of een telefoontje afhankelijk van waarover je gepraat hebt

4)    Bouw relaties, niet enkel netwerk

Mensen associëren jou met de waarden van je bedrijf. Probeer een meerwaarde te zijn voor je netwerk. Dit hoeft niet altijd rechtstreeks van jou te komen! Een goed woordje doen of iemand doorverwijzen wordt altijd geapprecieerd.

5)    Blijf opvolgen!

Onderhoud je netwerk! Af en toe van je laten horen of een verjaardag herinneren is niet veel gevraagd. Probeer zeker om telkens binnen de 3 maanden op te volgen. Niet stalken of proberen pitchen. Je kan vaak terug inpikken op eerdere gesprekken zoals: ‘Hoe is het gegaan met die actie die je wou uitvoeren?’

6)    Weet wie je bent

Als je gaat netwerken is het belangrijk dat je kort en krachtig duidelijk kan maken wie je bent en wat je doet. Ken je meerwaarde, wat wil je dat de mensen onthouden? Rammel ook geen pitch af die al je producten of diensten opsomt. Begin bijvoorbeeld met wat je drijft als ondernemer of vertegenwoordiger.

 

Ondernemen is een lange weg alleen. Iemand hebben die je kan helpen met advies, connecties of gewoon een hart onder de riem steekt heeft een grote impact op de manier waarop je onderneemt. In de ideale wereld helpt iedereen elkaar. Het geven en nemen principe transformeert zich tot het helpen en ondersteunen van mekaar. Dat is namelijk de beste reclame die er is. Bij deze stel ik mezelf graag beschikbaar om te helpen. Als er dus ooit iets is wat ik voor jullie kan doen maak ik daar graag tijd voor!   


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...