HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
16 april 2019 - 4 minuten

Ondernemen in een veranderende wereld

Wat is verandering?

Trends en trendwatching

In een wereld die zo snel verandert als vandaag is het belangrijk op de hoogte te blijven van de verschillende ontwikkelingen en trends. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste kan je verschillende media volgen en vaak zelfs sectorspecifieke media.

Vervolgens zijn er talloze evenementen met sprekers, workshops en trainingen die je inleiden in de nieuwe trends. Ten slotte kan je zelf aan onderzoek doen of zelfs personeel aannemen en pionieren in deze trend.

De basisprincipes van change management

 1. Er moet nood zijn aan dringendheid. Mensen moeten een lichte druk voelen om te veranderen.
 2. Zorg voor een duidelijke visie en strategie die samenhangend is en iedereen in één richting kan doen kijken.
 3. Stel een verantwoordelijk team samen van mensen met voldoende autoriteit, ervaring en expertise. Zorg er ook voor dat ze in staat zijn te leiden en managen.
 4. Communiceer je visie altijd en overal. Enkel een interne memo is niet voldoende. Zorg dat volledig je team er mee bezig is. Communiceer de visie en het doel in meetings, trainingen, workshops, debatten,… zodat iedereen weet waarom de verandering nodig is.
 5. Betrek je werknemers in het proces. Behandel alle medewerkers als gelijken en geef hen meer inspraak dit zorgt voor een zekere trots en verantwoordelijkheidsgevoel. Als manager is het jouw taak om medewerkers te laten schijnen.
 6. Zorg voor korte termijn winsten. Dit houdt de moraal in het team sterk en toont aan dat de veranderingen ook echt voor resultaten zorgen. Vier de kleine mijlpalen met je team, beloon en druk je genoegen over het werk van werknemers uit.
 7. Meet de resultaten van de verschillende acties en evalueer tussentijds. Op die manier kan je de visie en strategie bijsturen en moeite steken in de acties die werken.
 8. Neem verandering op als deel van je cultuur. Vandaag de dag moeten bedrijven flexibel zijn en snel kunnen omgaan met verandering. Merken moeten zich constant kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving.
 9. Verandering kan niet geïsoleerd worden. Een verandering van bijvoorbeeld technologie zal ook een verandering in het gedrag, functieverantwoordelijkheden,… teweegbrengen.

Waarom verandering?

 • Nieuwe doelen creëren, nieuwe acties.
 • Veranderende omgeving, concurrentie, …
 • Nieuwe technologie/systemen
 • Opportuniteiten ontdekken, verkennen
 • Fusies, overnames, nieuwe partnerships
 • Verandering, gewoon omdat het kan

Hoe omgaan met verandering?

1)    Klanten en verandering

Communiceer duidelijk aan je klanten wat exact zal veranderen voor hen en leg dan ook uit waarom dat zo is. Verandering in de gewoontes en rituelen van het bedrijf vragen soms ook verandering in de gewoontes van de klant. Dit kan leiden tot verzet, verwarring en irritatie.

Betrek je klant in het proces. Verontschuldig je voor eventuele fouten of vertragingen die gebeuren door de verandering. Probeer zoveel mogelijk te anticiperen op mogelijke problemen of irritaties. Vraag ten slotte feedback aan je klanten. De klantenervaring is namelijk het belangrijkste, plaats dit altijd voor de interne veranderingen.

2)    Werknemers en verandering

Betrek je medewerkers vanaf het begin in het veranderproces. Zorg dan ook voor constante feedback loops en gebruik deze dan ook echt om het proces te verbeteren en meer mensen aan boord te krijgen.

Zorg voor ondersteuning tijdens het proces. Je kan bijvoorbeeld verantwoordelijken aanstellen waarbij de werknemers terecht kunnen met vragen. Zorg dat er gidsen of procesbeschrijvingen zijn of zelf online training video’s waarop de werknemers telkens kunnen terugvallen.

3)    Zelf omgaan met verandering

Verandering eist veel tijd en werk. Daarom is het belangrijk dat je dit nooit alleen doet! Het is altijd een goed idee om een tweede opinie te hebben, ook al is het iemand waar je gewoon met je zorgen of gedachten terecht kunt.

Het tweede belangrijke aspect is de mindset. Wees zelfzeker en sta open voor nieuwe ervaringen. Je eerste doel is bijleren, falen is dus niet erg zolang je hieruit leert.

4)    Zoek een expert

Soms gaat verandering zodanig snel dat het verstandig is een expert erbij te halen. Deze kan je helpen bij het opstellen van een ijzersterke visie en strategie en de communicatie ervan. Zoek naar een expert die het proces vlotter kan doen verlopen, zodat jij minder tijd, werk en middelen in het project moet steken.

5)    Brand your change!

Zoals uitgelegd in het artikel Branding en change management geloven wij dat een merk een essentiële rol speelt in de verandering van de onderneming. Waarom? Omdat een merk de identiteit van je onderneming bepaald. Door dat merk te spiegelen aan een veranderende omgeving en dit zo te promoten intern maak je verandering een stuk aangenamer.


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...