HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
16 oktober 2019 - 9 minuten

Phelix 2.0: Groeien in marketing sprints

In een snel veranderende wereld als vandaag moet je als onderneming constant bezig zijn met verandering. Daarom is een marketing strategie vastleggen voor een jaar of langer niets meer dan pure tijdsverspilling. Vaak zijn worden deze methoden snel irrelevant of zijn ze te onsamenhangend om een groot verschil te maken. Vervolgens worden nieuwe methoden dikwijls te weinig getest. Bedrijven die willen veranderen schudden dan op enkele maanden tijd volledig de organisatie overkop waardoor de verandering vaak te groot is en bijgevolg niet goed word doorgevoerd. Daarbij hoeft nog niet verteld te worden welke bedragen zulke veranderingen eisen.

Enkele disruptieve methoden en bewegingen zoals ‘agile’ steken steeds meer de kop op om bedrijven te helpen inspelen op de veranderende markt. Zo kijkt jouw klant bijvoorbeeld uit een volledig verschillend referentiekader naar jouw bedrijf dan 20 jaar geleden.

Agile werken stamt af uit de software-sector en representeert een manier van werken waarin je in loops constant dingen bouwt, test en evalueert. Je begint altijd met een zo minimaal mogelijke oplossing en bouwt in elke loop verder op basis van de feedback die je ontvangen hebt. Deze loops heten ‘sprints’. Met de agile werkwijze kan je sneller nieuwe ideeën valideren en kost-effectiever te werk gaan.

Enkele bekende beoefeningen van agile zijn de lean startup, design thinking, growth hacking en scrum. Deze methoden kennen elk hun eigen inzichten en interpretaties. In veel gevallen kan je dus het beste van de verschillende werelden combineren zoals wij doen in onze groeisprints. Wil weten hoe wij de groei van professionele dienstverleners versnellen? Scroll dan naar het onderdeel Phelix Growth Sprints.

Lean startup/ scaleup

De lean startup is een go-to startup boek van Eric Ries die uitlegt hoe je op basis van feedbackloops je startup zo efficiënt mogelijk kan bouwen. De auteur focust op het bouwen van een Minimum Viable Product (MVP) om zo een probleem-oplossing fit te behalen. Deze behaal je zodra je oplossing voldoet het probleem van je doelgroep oplost. Dit wordt vaak weerspiegelt op de linkerkant van je business model canvas.

www.phelixbranding.com

Zodra je product of dienst een probleem oplost kan je focussen op het behalen van de product-market fit. Dit is weergegeven op de rechterkant van je business model canvas en word behaald wanneer je een herhaalbare en schaalbare manier hebt om je diensten te verkopen. Ash Maurya, schrijver van ‘Scaling lean’ legde de processen bloot die je als startup kan gebruiken om te groeien in een metafoor dat hij de ‘Happy Customer Factory’ noemt.

www.phelixbranding.com

Scrum

Scrum is een methode gebruikt in de software wereld om op een agile manier te werken. De methode kan ook toegepast worden in andere sectoren mits individuele aanpassing. Het geeft meer vorm aan de organisatie en evaluatie van sprints en zorgt voor een efficiëntere workflow.

www.phelixbranding.com

Op de product backlog worden alle activiteiten die moeten gebeuren geplaatst. Vervolgens worden deze omgebouwd naar specifieke taken en in een sprint backlog geplaatst. Deze backlog is een overzicht van alle taken die moeten gebeuren, waar aan gewerkt wordt en welke zijn afgewerkt. Je kan deze ook naar eigen behoeften herstructureren.

www.phelixbranding.com

 In de sprint werk je met een cross-functioneel team individueel de taken af. In een dagelijkse stand-up hou je met je team een gesprek over wat er gebeurd is, wat er moet gebeuren en wat hen hindert om iets uit te voeren. Het is de bedoeling dat deze check-ins kort maar krachtig zijn zodat deze rechtstaande kunnen uitgevoerd worden, vandaar de naam ‘stand-up’.

Na de sprint zal je een review doen van het geleverde werk en op basis daarvan beslissen wat je wel of niet kan gebruiken. Ten slotte hou je ook een retroperspectief op de manier waarop je als team gewerkt hebt.

Design thinking

Design thinking is een methode die complexe problemen oplost door mensgericht design toe te passen. Zo gaat men echt gaan focussen op de kernoorzaken van een probleem en ontwikkeld men een oplossing rond dat idee. In deze methode ga je altijd je 'scope' verbreden om vervolgens te specificiëren. 

 www.phelixbranding.com 

Growth hacking

Dit is een relatief nieuwe methode van groei-marketing waarbij marketeers nieuwe technieken gaan uittesten om zo hun budget efficiënter te verdelen. Growth hackers gebruiken enerzijds creativiteit om met een klein budget verder te geraken en anderzijds veel data om sneller groei-experimenten te valideren of af te blazen. Op die manier kan je sneller schaalbare en herhaalbare groeiprocessen vinden die werken voor jouw bedrijf.

Phelix growth sprints

Phelix ontwikkelde een methode die best practices uit deze verschillende agile werkwijzen combineert om zo professionele dienstverleners te helpen groeien met herhaalbare en voorspelbare groeiprocessen.

www.phelixbranding.com

De groeiprocessen worden gebouwd op basis van een marketing funnel die de ervaring van de klant volgt. Individueel kunnen deze ook nog telkens onderverdeeld worden in subfases. In de awareness fase is je doel om ‘tractie’ te creëren. Tractie is het verkeer dat je opwekt door je merk zoveel mogelijk naar buiten te brengen. Dit kan je doen aan de hand van inbound marketing waarbij je waardevolle content distribueert om je doelgroep aan te trekken, zoals deze blogpost! Anderzijds heb je ook outbound marketing waarbij je

In de acquisitie fase converteer je de gewone website-bezoekers, content-lezers,… om naar klanten. Doormiddel van content begeleid je de klant in zijn beslissing en wek je een voorkeur op voor jouw merk. Eens de klant aankoopt wordt deze geactiveerd. Hier is het dus belangrijk om te zorgen dat de klant de dienst als zo aangenaam mogelijk ervaart. Verschillende technieken die berusten op kwaliteitsmanagement, customer service en workflow worden hier toegepast.

Ten slotte heb je ook retentie, waarbij je bestaande klanten behoudt en hun Life Time Value (LTV) doet stijgen, en referentie waarbij je bestaande klanten gebruikt als hefboom om nieuwe klanten te winnen. Dit kan enerzijds via directe referenties maar anderzijds ook via online reviews, testimonials en meer.

De sprints

Groeiprocessen bouwen gebeurd natuurlijk niet zomaar. Het is een proces van veel testen en optimaliseren om zo een steeds effectievere en efficiëntere manier van groei te bereiken. Het doel is om een herhaalbare groeimachine te bouwen. Data-analyse kan je inzicht geven in het volledige proces waardoor je kan voorspellen wat je Return On Investment (ROI) zal zijn, hoeveel afspraken en klanten je zal hebben en uiteindelijk zelfs hoeveel website-bezoekers uiteindelijk klant worden.

www.phelixbranding.com

De cyclus die we doorlopen bestaat uit vier sprints en duurt in het totaal 5-10 weken afhankelijk van het traject dat je doorloopt en de complexiteit van de groeiexperimenten.

Week 0: Organisatie sprint

Vooraleer we de sprint kunnen beginnen is er een week voorzien om de identiteit, doelen en visie van jouw bedrijf vast te leggen. Hier zullen we kijken in welke fase jouw groeiprocessen zich bevinden en op welke onderdelen we eventueel kunnen voortbouwen. Na elke sprint start je terug op week 0 waarin je de sprint zal evalueren en van daaruit zal beslissen wat er in de volgende sprint moet gebeuren.

Week 1 – week 2: Empathie sprint

In de empathie sprint gaan we empathiseren met uw klant op basis van zowel hard data als soft data. Dat wil zeggen dat we data over uw klantenbestand, marketing en sales zullen analyseren alsook interviews afnemen met bestaande klanten, potentiële klanten, ex-klanten en uw doelgroep. We gebruiken enkele tools zoals de buyer journey map, doelgroep persona’s en empathy maps. Dit is dan ook de fase waarin we assumpties kunnen valideren om verder op te werken in de volgende sprint. Ten slotte kunnen we ook enkele belangrijke noden en problemen definiëren die een groot verschil kunnen maken in uw groeiproces.

Week 3 – week 4: Strategie & experiment design sprint

Hier komen we samen met enkele kernleden van uw team en het cross functioneel Phelix team om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Vervolgens geven we de ideeën een score om de juiste prioriteiten te stellen. Van de gekozen ideeën zullen we een concept bouwen die past in uw groeiprocessen. We vertrekken altijd vanuit de minimum criteria om succesvol te zijn en focussen volledig op de waarde die we daar kunnen bieden. Zo kunnen we snel valideren of de methode succesvol is en wat we eventueel kunnen optimaliseren of toevoegen.

Week 5 – week 8: Creatie sprint

In deze sprint worden alle nodige elementen ontwikkeld om het groei-experiment te testen. Een team van copywriters, graphic designers, web developers, foto en videografen en meer werken samen aan uw marketing funnel.

Week 8 – week 10: Testen

Tot slot word het groei-experiment gelanceerd en getest. Vaak werken we nauw samen met een testgroep om zo de meest waardevolle informatie te vallen. Eens we positieve feedback ontvangen van die groep kunnen we ook op grotere schaal de nieuwe groeimethode gaan valideren. Door te focussen op de key succes metrics kunnen we snel aanpassen of pivoteren in de volgende sprint.

Het traject

Validatie

Ten eerste moet je de dienst die je biedt kunnen valideren. Dit doe je door onderzoeken uit te voeren met klanten. Hiervoor moet zeker 80% van je business model canvas gevalideerd zijn en ook je probleem-oplossing fit moet behaald zijn. We begeleiden je hier met het bijsturen van je business model en value proposition canvas met inzichten van je doelgroep.

Startup

Hier beginnen we met methoden testen om de juiste groeiprocessen voor jouw organisatie te bouwen. Geleidelijk aan zullen we op elk aspect van de marketing funnel focussen om een basis traject op te bouwen voor de acquisitie, retentie en referentie te optimaliseren.

Pre scale

Hier bereiden we de gevalideerde groeimethoden voor op groei. Dat wil zeggen dat we elementen in het proces verder zullen optimaliseren en automatiseren.

Scale up

Ten slotte gaan we voor de pure groei. Nu jouw groeiprocessen gevalideerd zijn kan je de inzichten gebruiken om je sales targets te stellen. Het is namelijk veel aangenamer om te investeren in iets waarvan je zeker bent dat je winst uit zal maken.

Waarom?

Het bouwen van schaalbare groeiprocessen op een agile manier is veel efficiënter en effectiever dan traditionele marketing. We sommen graag de voordelen nog eens op voor u:

  • Sneller assumpties valideren
  • Klant-centraal design
  • Continue feedback
  • Optimaal benutten van bronnen
  • Waardevolle data en inzichten
  • voorspelbare en herhaalbare groeiprocessen
  • Trapsgewijze en haalbare innovatie

Wil je na dit artikel meer weten over onze groeiprocessen? Neem dan contact met ons op via phelixbranding@gmail.com of stuur me een berichtje op Linkedin. Wil je graag weten hoe 'schaalbaar' jouw groei is? Vul dan dit formulier in en wij zorgen voor een gratis en gepast advies voor uw onderneming.


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...