HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
02 mei 2019 - 3 minuten

Storytelling - wees een merk met een verhaal

Storytelling is een term die gebruikt wordt in marketing en betekent letterlijk het vertellen van verhalen. In een wereld vol disruptieve reclame is een verhaal vertellen verfrissend. Het voelt niet opdringerig aan en zorgt voor een mooi samenhangend gevoel bij je publiek.

Moet ik aan storytelling doen?

Verhalen zijn universeel en blijven langer hangen. In een verhaal neem je de lezer, kijker of luisteraar mee in een reis. Je bouwt spanning op, je maakt gebruik van humor en zorgt voor een climax met een boodschap die je publiek zal onthouden.

Verhalen zorgen voor betrokkenheid en vaak gaan mensen deze verhalen associëren met je merk. De betekenis die hierachter zit kan veel dieper gaan door de eigen waarde-toevoeging van de klant. Net als vroeger worden verhalen nog steeds doorverteld! Of gedeeld kan ook natuurlijk.

Hoe begin ik met storytelling?

Er zijn verschillende manieren om een verhaal te vertellen waar ik later nog op zal ingaan. Om een goed verhaal te vertellen is het belangrijk dat je samenhang creëert

1)    Ken je doelgroep

Zorg dat je een redelijk beeld hebt van wie je doelgroep is. Wat zijn hun vragen, problemen, interesses? En op welke kanalen kan jij hen bereiken? Welk soort content zien zij het liefst?

2)    Ken je kernboodschap

Wat wil je dat je publiek onthoud? Wat wil je bereiken met je boodschap? Zorg dat je duidelijk weet wat je wil vertellen en waarom.

3)    Bouw spanning op

Maak je publiek nieuwsgierig en wek interesse op. Hoe meer buzz er zich rond je content bevind hoe beter. Je kan spanning opbouwen door telkens nieuwe dingen los te laten en te ‘teasen’ met verschillende aspecten alvorens er 100% op in te gaan.

4)    KISS: Keep It Short & Simple

Het is belangrijk dat je verhaal vooruitgaat. Maak het dus niet te lang of ingewikkeld, tenzij je bijvoorbeeld je verhaal in verschillende delen wilt lossen. Of misschien vertel je wel elke week een nieuw kortverhaal? Hoe dan ook, het verhaal moet evolutie kennen

5)    Emotie + logica = match made in heaven

Mensen gaan vaak verhalen linken aan hun eigen leven, wat in sommige gevallen leidt tot associaties met waarden en zelfs emoties. Als je deze gevoelens van bijvoorbeeld vertrouwen en goesting kan ondersteunen met feiten zoals klantengetuigenissen kan de klant 100% een beslissing nemen.

6)    Zorg voor een climax

Je verhaal moet een hoogtepunt hebben dat idealiter kan teruggekoppeld worden aan je kernboodschap. Natuurlijk gaat niet elk verhaal over een held die de dag red maar probeer toch de verschillende elementen in de video te doen opbouwen tot de ultieme conclusie.

7)    Herhaal je kernboodschap

Na de climax is het je moment om de kernboodschap nog eens te herhalen. Dit kan best in de vorm van een slagzin of gewoon met een mooi beeld dat genoeg zegt.

8)    Vertel je verhaal altijd en overal

Eens je een goed verhaal hebt dat werkt is het belangrijk dat je dit verhaal over alle verschillende kanalen dan ook deelt. Als je voor elk marketingkanaal een andere stijl of een andere boodschap hebt dan is je communicatie onsamenhangend en onprofessioneel. Zorg dus voor een zekere samenhang in de manier waarop je communiceert en de boodschappen die je brengt.

 

Nu je een samenhangend verhaal hebt ben je klaar om jezelf te presenteren! Nu nog je boodschap verspreiden op de juiste kanalen en naar de juiste mensen en dan ben je er helemaal klaar voor! Graag hulp bij het craften van je verhaal? Stuur dan een mail naar phelixbranding@gmail.com of bel ons en wij kijken zo snel mogelijk hoe we u kunnen helpen.


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...