HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen?

Een prototype is een vroegtijdige versie van een product of dienst ontwikkeld om een bepaald aspect van de werking of ervaring ervan te testen. De bedoeling is om voordat je veel geld investeert in de ontwikkeling van iets je eerst enkele laagdrempelige en eenvoudige tests doet met een prototype. Je kan het gebruiken om een nieuw product of dienst te testen of een verandering in reeds bestaande diensten en producten.

Het maken van een prototype kent veel voordelen. Zo kan je sneller gaan testen met potentiële klanten. Het is goedkoper dan het ontwikkelen van een afgewerkt product of dienst. Je verzamelt vroegtijdige feedback die je helpt bij de optimalisatie van je value proposition.

Het doel van een prototype is om continue iteraties te doen waarin je telkens je prototype bouwt, test en verbetert. Een iteratie staat voor een volledige omwenteling in dit continue proces. Hoe meer iteraties je zal doen, hoe beter de ervaring van jouw product zal worden.

Hoe maak je een prototype?

1)    Scenario

Een scenario is een voorbeeld over hoe jouw doelgroep een bepaald product of dienst zou gebruiken rekening houdende met de doelen, context en ervaring van de klant. Om een scenario te bouwen heb je eerst een persona nodig. Deze persona representeert een bepaald segment van jouw doelgroep (zie afbeelding). Vervolgens focus je op één doel en omschrijf je de triggers en acties die je persona onderneemt om zijn doel te behalen.

www.phelixbranding.com

2)    Use case

In een use case bring je verschillende scenario’s samen. Zo kan je bij elke variabele stap in je product of dienst een alternatieve flow voorzien. Stel dat Danny de optie krijgt om te kiezen tussen A of B moet er in beide gevallen een vervolg voorzien worden. Afhankelijk van wat je probeert te bereiken kan een use case interessant zijn of niet. In de vroege stappen blijf je beter bij scenario’s zodanig dat je die sneller kan testen. Eens je feedback hebt verzamelt zal het ook makkelijker zijn om alternatieve scenario’s te schetsen.

3)    Bouw, ontwikkel, creëer

Nu je een theoretisch kader hebt om je product of dienst rond te ontwikkelen kan je beginnen aan het effectief prototypen! Wat je precies zal maken hangt af van de ervaring die je probeert te onderzoeken. Bij software kan dit vaak gaan over designs terwijl het bij diensten eerder om case studies zal gaan.

Je hebt verschillende soorten prototypen:

Idee/pitch prototype

De eerste stap voor je zelfs tijd steekt in het ontwikkelen van een prototype kan je gewoonweg je idee aan mensen gaan vertellen en de feedback verzamelen. Nadat je met tien potentiële gebruikers of klanten hebt gesproken zal het al snel duidelijk worden of je idee interessant is. Je kan ook presentaties of andere middelen gebruiken om je pitch kracht bij te zetten.

Papieren prototypes

Een ander laagdrempelig prototype is een papieren prototype. In diensten zijn dit gewoon geschreven prototypes zoals de eerder vermelde case studies. Bij software kan je ook sneller een papieren prototype ontwikkelen voordat je uren investeert in een digitaal prototype.

www.phelixbranding.com

Digitaal prototype

In software gaat dit meestal over designs in de vorm van een “mock-up”. Een visuele weergave van hoe het er zou uit zien. Ook dienstverleners kunnen hier creatief mee worden door een digitale simulatie van hun dienst weer te geven. Geanimeerde video of zelfs echte beelden van hoe het eraan toegaat zijn al een stuk laagdrempeliger dan een case study.

Interactief prototype

Ten slotte heb je een echt interactief prototype. In veel gevallen is dit eigenlijk al een minimum werkend product of Minimum Viable Product (MVP). De gebruikers kunnen echt interactie aangaan met dit soort prototype. In software betekend dat dus dat de gebruiker kan doorklikken en acties ondernemen. Vele SaaS bedrijven hebben bijvoorbeeld een demo waarop je even kan rondspelen om het platform te verkennen. Je kan je prototype steeds verbeteren, een rondleiding hierin toevoegen maakt de ervaring bijvoorbeeld nog een stukje beter! Bij diensten gaat dit vaak over pilot projecten of demo’s. De resultaten hieruit kunnen gebruikt worden als ‘proof of concept’ en zijn vaak een interesse wekker voor toekomstige klanten.

4)    Test en leer

De belangrijkste stap tijdens prototypen is niet het maken van je prototype maar het testen ervan. Op dit punt kan je namelijk enorm waardevolle feedback verzamelen voor de aanpassingen in je product. Hoe je deze tests uitvoert kan je hier lezen.

 

 


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...

Jente V.'s avatar

Jente V.
20 november 2019 - 7 minuten

Verlaag de drempel, verhoog je conversie

Conversie is het proces waarin een totale onbekende...