HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
28 februari 2019 - 3 minuten

Wat is jouw Unique Selling Proposition?

USP hoe win jij van de concurrentie?

Je kent de eeuwige vraag en elke ondernemer zal die op een andere manier beantwoorden. Vaak krijg je zelfs binnen verschillende bedrijven verschillende antwoorden. Waarom jullie?
Het lijkt een doodeenvoudige vraag, toch? Maar wat doe jij nu echt anders dan je concurrent en welke meerwaarde biedt dat aan de klant.

Je USP staat voor je unique selling point. Dit is het punt dat je onderscheid van andere bedrijven die hetzelfde of soortgelijke product of dienst aanbieden.
De meerwaarde hoeft niet altijd afkomstig te zijn van je producteigenschappen of voordelen. Het kan bijvoorbeeld ook gericht zijn op dienstverlening. Misschien ben jij wel een bedrijf die persoonlijk contact heel belangrijk vindt.

Waarom je een USP nodig hebt

Een goed USP heeft niet alleen invloed op je klanten maar ook op je marktpositie. Vaak is de USP gelinkt aan enkele belangrijke waarden van het bedrijf. Je USP kan iets zijn waarmee je je klant over de schreef trekt. Je kan het gebruiken in je call to actions, marketingcommunicatie en verkoop.

Het idee is dat elk bedrijf een unieke waarde zou aanbieden die zich onderscheiden van de concurrentie. Het kiezen van een niche als core business is bijvoorbeeld steeds populairder aangezien algemene opvattingen te breed worden om volledig in te vullen.

Een USP is dus essentieel voor de positionering van je bedrijf. Het definieert in welk opzicht je jezelf diversifieert van de algemene markt. Vaak is je USP het antwoord op de vraag: waarom jouw bedrijf en niet jouw concurrentie.

Wat maakt jou uniek?

Je kan de focus van je USP op verschillende aspecten van je bedrijf leggen.

Hieronder enkele formaten waarin je je USP kan inkleden.:

  • Value USP

Welke specifieke waarde(n) voegen jullie toe door julie product of dienstverlening. Is er een probleem dat enkel jullie oplossen? Zijn jullie de enige aanbieders?

  • Visie USP

Start met de waarom. Wat is het doel achter jouw bedrijf? Wat wil je verwezenlijken. Je kan bijvoorbeeld de situatie die je wilt bereiken of faciliteren promoten. BV: ons doel is een wereld waarin je…

  • Persona USP

Stel je bedrijf voor als persoon. Wat is er anders aan jullie persoonlijkheid?

  • Topic USP

Een bepaalde topic of verschillende topics waarin jullie expertise bieden, uitblinken of anders zijn dan de andere. Leg ook uit waarom dit zo is en toon aan hoe je dat kan doen.

  • Story USP

Vertel het verhaal van je bedrijf. Welke weg heb je al afgelegd en hoe draagt dat bij aan je persoonlijkheid en vooral aan de waarde die je toevoegt voor je klanten.

  • Probleem/oplossing USP

Ga op zoek naar enkele ergernissen in je sector. Is er bijvoorbeeld een slechte opvatting over het respecteren van deadlines, maak er dan een punt van om deze te respecteren.

  • Uniek product USP

Letterlijk waar ‘Unique Selling Proposition’ vandaan komt. Wanneer je product uniek is omdat het iets onderscheidend heeft. Een goede manier om dit te gebruiken is om je product te ontleden volgens Kotler’s product levels:

1.      Kern voordeel

De fundamentele nood die het product vervult. (bv: kledij)

2.      Algemeen product

Wat het kernproduct effectief is. (stijl, kwaliteit, garantie)

3.      Verwachte product

Toegevoegde elementen die de klant automatisch verwacht. (thuislevering, aftersales service)

4.      Aangevuld product

Een extra toegevoegde waarde aan het product die het onderscheidt van de concurrentie. (Merknaam, status, community)


Eenmaal je een USP hebt, kan je deze strategisch inzetten om die naar jouw doelgroep over te brengen. Je kan wat jou uniek maakt in een leuke slogan gieten. Misschien wel in je e-mailhandtekeningen, op je website, advertenties,…

Je kan de USP aanbrengen met verschillende storytelling methodes. Persoonlijk vind ik de waardecirkel van Simon Sinek één van de meest overtuigende manieren.

Je start met de waarom. Wat is het grotere doel van je product, bedrijf, merk,…? Waarom zouden mensen hieraan moeten deelnemen?

Daarna gaan we over op de hoe. Wat wordt er gedaan om de gestelde doelen te behalen? Wat willen we doen om nog dichter bij die doelen te raken?

Ten slotte is er de wat. Deze legt kort uit wat je doet, wat je product of dienst is. Alles wat je doet en de manier waarop je het doet moet terug te leiden zijn naar je waarom. Stel jezelf dus telkens de vraag of je acties bijdragen aan de visie die je wil behalen.


Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...