HOME ONZE DIENSTEN BLOG WIE ZIJN WE? CONTACT
Jente V.'s avatar

Jente V.
15 augustus 2018 - 5 minuten

Wat is PR?

PR of public relations. Een dure titel maar vaak moeilijk begrepen of onjuist geïmplementeerd. Wat is het nu juist? Eerst en vooral: PR is niet gelijk aan marketing, maar is er wel onderdeel van.

Public relations is het opbouwen & onderhouden van lange termijn relaties met de stakeholders van het bedrijf.

Het doel van een PR manager is om het imago & de reputatie van het bedrijf te managen door gebruik van verschillende online & offline media en communicatieplatformen. Daarnaast proberen ze hun relaties en contacten in te zetten om ‘visibility’ te creëren op deze media.

Ten slotte zorgen ze in crisissituaties voor een goede opvolging en communicatie.

Wie zijn de stakeholders?

Een stakeholder is een belanghebbende van je bedrijf die direct of indirect de organisatiedoelen kan beïnvloeden.

Bepaalde stakeholders komen natuurlijk sneller met andere werknemers in contact. Zo zullen klanten bijvoorbeeld eerder in gesprek raken met een verkoper dan met de PR-verantwoordelijke. Door communicatie-richtlijnen en trainingen zorg jij voor een consistent verhaal.

Leveranciers

Iedereen weet hoe belangrijk goede leveranciers zijn. Als PR-verantwoordelijke kan je er strikt op toezien dat alle afspraken van beide kanten worden nageleefd en een lange termijn relatie opbouwen of zelfs een partnership.

Klanten

In PR-functie speel je soms de rol tussen verkopers en potentiële klanten. Zo kan je bijvoorbeeld enkele verkopers meenemen naar een beurs of enkele netwerkreferenties samen met het salesteam contacteren.

Ook zorg je voor branding en community-building bij bestaande klanten. Dit kan je doen door het delen van content, het opwekken van interactie, awareness campagnes, wedstrijden en meer. Je kan je klanten engageren met online en offline belevingen en interactie.

Medewerkers

Communicatie met medewerkers, is dat niet meer iets voor human resources? Wel, als het op externe communicatie aankomt niet. Als PR ben je medeverantwoordelijk voor branding in je bedrijf en dus ook brand communicatie.

Je kan dus enkele communicatie-richtlijnen meedelen & meewerken aan het intern communicatieplan. Veel PR-afdelingen geven zelfs communicatietrainingen aan hun werknemers.

Communities

Anders dan de klantencommunity gaat dit over de markt waarin je actief bent. Als bedrijf ben je dan ook quasi altijd in meerdere communities betrokken.
Er zijn gemeenschappen op basis van locatie, sector en soort bedrijf en meer.

Om deel uit te maken van je community kan je verschillende dingen doen. Het is belangrijk om deel te nemen aan evenementen of activiteiten die in je gemeenschap als ‘belangrijk’ worden ervaren.

Ook kan je bijdragen aan events bv: als standhouder, spreker, award-winner,…
Probeer elk jaar enkele doelstellingen te plaatsen die voor ‘buzz’ zorgen in je community. Het vergroot niet alleen je geloofwaardigheid maar ook je marktpositie.

Partners

Een bedrijf heeft vaak ook partners. Dit kan zover gaan als een jaarlijkse sponsorring aan een evenement of sportclub tot een ware samenwerking die zorgt voor salesreferenties, visibility en free publicity.

Hoe dan ook, partnerships kunnen verschillende doeleinden hebben maar blijken vaak één van de meest effectieve manieren om voordelen te behalen.

Investeerders/aandeelhouders

Wanneer je werkt met investeerders en aandeelhouders is het belangrijk hiermee goede communicatie uit te voeren. Daarmee wil ik niet zeggen dat elke week een algemene vergadering moet worden gehouden.

Communiceer duidelijk met welke visie je op welke doelstellingen mikt en welke acties het bedrijf onderneemt om dichter bij haar doelen te komen.
Je kan regelmatig voor updates zorgen via e-mail of telefonisch.

Media

Media is een breed begrip maar betekent over voornamelijk een platform waarop men informatie kan delen of zoeken. We delen media op in 2 takken: online & offline.

Online media is niet alleen social media maar ook websites, blogs of online advertenties. Om hier aan kracht te winnen is content één van de sterkste en bovendien *kosteloze tools.
Kijk daarnaast ook om je site te optimaliseren voor zoekresultaten. Kijk hier vooral naar wat je klanten zoeken en stuur bij waar nodig.

Je kan bijvoorbeeld filmpjes plaatsen met testimonials van klanten, cases, interviews met werknemers en veel meer.

Social media is opnieuw een tool waar je een enorm groot publiek kan bereiken voor weinig of geen geld. Eens je de algoritmes begrijpt, wordt het makkelijker om zichtbaar te worden en blijven.
Ook hier kan je werken met ‘content’. Wil je het een stapje verder nemen? Dan zijn (micro)-influencers een aan te raden optie.

Online advertenties (ook social media) zijn vaak effectief doordat online trackers en databases telkens de boodschap kunnen personaliseren en optimaliseren.
Ook kan je door gelijkaardige patronen in surfgedrag heel effectief je doelgroep targetten. Blijf hiervoor zeker up-to-date met je marketingteam!

Daarnaast hebben we de offline of traditionele media. Deze bestaat voornamelijk uit print, radio en televisie. Het doel in PR blijft natuurlijk ‘free publicity’ te verdienen.
Door unieke prestaties, standpunten of mededelingen kan je een plaatsje verdienen in een vakblad, een streekkrant,…

Wees niet bang om zelf contact op te nemen met een journalist als je echt iets nieuwswaardig te vertellen hebt. Wanneer je journalisten mooie verhalen geeft, volgen de relaties vanzelf.

*tenzij personeel of professionele firma wordt ingehuurd om content te produceren

Hoe begin ik aan PR

De vraag is natuurlijk: hoe begin ik hieraan? Het antwoord is simpel: PR draait om het bouwen en onderhouden van relaties.
Het doel is dus om zoveel mogelijk te communiceren met verschillende stakeholders, ten voordele van je bedrijf.

PR-medewerkers zijn dus vaak bezig met:

  • Netwerken
  • Opvolging/relatie management
  • Onderzoek
  • Vinden en opbouwen partnerships
  • Deelnemen aan of bezoeken van beurzen
  • Publiceren en delen van content
  • Reputatiemanagement & webcare
  • Sponsoring (clubs, events, humanitair,...)
  • Organiseren bedrijfsevenementen/acties

Voor dit alles zit je samen met het marketingteam om jullie strategieën op mekaar af te stemmen. Zo kan het marketingteam promotie voor content en evenementen voorzien & PR kan deze boodschappen bij de juiste personen brengen of de boodschap optimaliseren voor bepaalde personen.

Daarnaast is het belangrijk verder te kijken dan enkel marketing. Denk hierbij aan partnerships die de kosten van het bedrijf kunnen drukken, barterdeals die voor tonnen free publicity zorgen en meer.


Het is belangrijk om te weten dat elk bedrijf een andere strategie vergt. In de praktijk is het zelfs een geval van testen en feedback verzamelen om zo snel mogelijk te optimaliseren naar efficiëntie en effectiviteit toe. Zit je na dit artikel met vragen of opmerkingen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, of vul onze gratis schaalbaarheid assessment in om meer te weten te komen over jouw groeiprocessen!

Recente blogberichten

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 april 2020 - 2 minuten

Stem voor de Gentrepreneur awards en win een gratis workshop!

Wat is Gentrepreneur?Gentrepreneur is een initiatief van...

Jente V.'s avatar

Jente V.
04 december 2019 - 4 minuten

Waarom en hoe maak je een prototype?

Waarom prototypen? Een prototype is een...

Jente V.'s avatar

Jente V.
29 november 2019 - 6 minuten

Wat is user testing en hoe gebruik je het voor groei?

Oplossingen voor complexe problemen of uitdagingen...